Trávící enzymy nebo probiotika?
Jaký je rozdíl mezi trávícími enzymy a probiotiky? Mám brát oboje, nebo je to zbytečné?
S podobnou otázkou jsem se v poslední době setkala několikrát a proto jsem se rozhodla to trochu objasnit.
Trávící enzymy jsou látky, které působí převážně v tenkém střevě, jsou vylučovány žlázami naší trávící soustavy, hlavně tedy slinivkou břišní. Ne vždy ale náš organismus dokáže vyloučit dostatečné množství a potřebné druhy enzymů, které jsou pro účinný rozklad potravy zrovna potřeba. Enzymy celkově zvyšují efektivnost rozkládání potravy a zlepšují proces vstřebávání živin a zažívání.
Každý enzym se specializuje na práci s jinou makroživinou, např. laktáza je enzym specializovaný na rozklad laktózy, neboli mléčného cukru. Novorozenci a malé děti mají laktázy dostatek, s přibývajícím věkem jeho množství ubývá v organismu a děje se to, že čím starší, tím hůř trávíme laktózu, neboli mléko a nekvašené mléčné produkty. Z toho důvodu doporučuji konzumovat především kysané mléčné produkty, protože díky probiotickým bakteriím, které jsou zodpovědné za to "kvašení, kysání", se v těchto produktech laktóza nachází v minimálním množství, protože kvasné bakterie se tímto mléčným cukrem živí.
Enzym amyláza, který se nachází ve slinách, rozkládá sacharidy a jelikož se nachází ve slinách, tak trávení sacharidů začíná už v ústech. Proto je také velmi důležité potravu důkladně žvýkat a rozmělňovat.
Proteolytické enzymy, ke kterým patří bromelain a papain, štěpí peptidové vazby uvnitř peptidového řetězce nebo na jeho konci. Znamená to, že štěpí bílkoviny a peptidy na mikročástice, tedy aminokyseliny, které jsou pro naše tělo vysoce vstřebatelným a využitelným prvkem.
Trávící enzymy přirozeně získáváme ze ŽIVÉ stravy, čili z čerstvého ovoce, zeleniny, masa a ryb. Tepelnou úpravou nad 40 stupňů se enzymy znehodnocují a čím déle je upravujeme, tím méně těch enzymů mají.
Kde enzymy najdeme?
V dnešní době se velké procento populace živí vařenou, neživou stravou a proto těch trávících enzymů do sebe dostáváme minimum. To vede k různým trávícím obtížím, nadýmání, zánětům střev, propustnosti střevní stěny a nedostatečnému vyživení organismu. I když pak jíme dost kalorií, jsme vlastně podvyživení. Proto doporučuji enzymy suplementovat. Vynikající produkt na štěpení bílkovin, kterých v dnešní stravě máme většinou nadměrné množství, je Nutrivi Enzyme Complex. Nejenom, že zlepšuje trávení bílkovin, ale zvyšuje i vstřebávání jakéhokoliv suplementovaného kolagenu.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, přátelské bakterie, které osídlují naše TLUSTÉ STŘEVO. V tlustém střevě se nám dokážou zabydlovat a množit, ale do organismu se nám dostávají opět z naší stravy a to opět ŽIVÉ, tzv. probiotické. Nachází se ve všech kvašených, či kysaných produktech, např. jogurty, kefíry, zralé sýry, kysané zelí, kvašená zelenina - kimči, sójová omáčka vyráběná tradičním kvasným procesem, kombucha, ume ocet ap.
Proto, abychom jich měli nejen dostatek, ale také dostatečně širokou škálu kmenů a aby se nám v tlustém střevě úspěšně usídlovaly, množily a nějakou dobu u nás zůstaly, tak je potřebujeme zásobovat jejich krmivem. Tzv. prebiotiky, čili nestravitelnými sacharidy, které nestrávíme v tenkém střevě, ale posunují se dál do střeva tlustého, kde se jimi živí naše střevní bakterie. Pochází většinou z vlákniny a najdeme je např. v následujících potravinách.
- Česnek
- Cibule
- Pórek
- Chřest
- Banány
- Ovesné vločky
- Jablka
- Kakao
- Lněná semínka
- Mořské řasy
- Pšeničné otruby
Ideálně bychom měli tedy mít stravu bohatou na různé druhy probiotických i prebiotických potravin, čím větší škála, tím lépe. A probiotické i prebiotické potraviny bychom měli nejlépe konzumovat dohromady.
Každodenně na nás ovšem působí velké množství různých vlivů, které nám křehkou střevní rovnováhu narušují a poškozují. Patří sem stres, chemické látky ve stravě, kouření, alkohol, drogy, velké množsví jednoduchého cukru, bílé mouky, soli, léky, antikoncepce, prodělané virózy ap.
Já z tohoto důvodu pravidelně probiotika suplementuji, protože naše střeva jsou centrem naší imunity a našeho zdraví. Užívám Nutrivi Synbio complex 11 - nejsilnější probiotika která znám, s 534 mld. probiotických jednotek v jedné dávce, rozdělených do 9 různých probiotických kmenů a s přídavkem prebiotik ve formě frukto-oligo sacharidů a mikronizované nerozpustné vlákniny.